Een nieuw pad in.. slechte moeder in de maak?!

Gisteravond had ik een filmavond met vriendinnen.. de hilarische film`bad moms’ laat ons hard lachen! De opstand van moeders die uit hun vastgeroeste patronen willen stappen en uitvergrote voorbeelden van hoe het er soms aan toe kan gaan in een gezin. We zien de humor er wel van in, maar zien ook wel hele herkenbare situaties. Een dag later…

20150425_195228-1

Zorgen of alles uit handen nemen?

Ik besef me dat ik ook heel veel in het gezin doe wat eigenlijk niet altijd nodig is. Het is verwennerij wat mag, maar er is voor mij ruimte te behalen als de verantwoordelijkheid blijft, daar waar hij hoort. Dus… deze ‘bad mom’ gaat aan de slag.

  • Kinderen zelf hun ontbijt laten maken

Het is een gewoonte dat de kinderen alles krijgen voor geschoteld. Vanaf nu zet ik in het weekend de ontbijtspullen klaar zodat ze zelf wat kunnen maken. Mama kan de dag rustiger beginnen en de kids zullen het leuk gaan vinden zelf iets in elkaar te flansen. Wie weet ook wel voor papa en mama binnenkort?!

  • Opruimen anders gaat het de prullenbak in

Automatisch loop ik vaak al opruimend door het huis.. wat een gekkenhuis! Wie heeft die rommel gemaakt?! Ik niet! `Van wie is deze tas op de grond? Wie heeft dit lege pak melk op het aanrecht laten staan en waarom ligt er een vieze onderbroek op de grond?’ Benoem het en langzamerhand zullen ze het zelf gaan doen.. en een tip; als ik de stofzuiger erbij pak bijvoorbeeld bij het opruimen van LEGO, rent mijn zoon me snel voorbij om het in de bak te doen!

  • Verantwoordelijk maken met een takenlijst

Simpele klusjes vinden kinderen vaak leuk om te doen. Waarom heb ik dan de drang het zelf snel te doen?! Delegeer! Maak een takenlijst en laat kinderen zelf kiezen waar ze graag mee helpen. Mijn zoon zegt vaak trots; `De tafel schoonmaken is mijn taak toch?!’

  • Zeurende moeder

Hoor je jezelf nog praten vanmorgen?`Trek je kleding nu aan! Heb je je tanden nog niet gepoetst? Niet je zus plagen!’ Eigenlijk maak je jezelf helemaal gestrest voor je dag nog begint. Zorg dat de avond ervoor alles al klaar ligt; kleding, tas voor school en dat de tafel gedekt is. Zelf kun je rustig aankleden en loop je niet achter de feiten aan. De kinderen maak je wakker en vervolgens ga je naar beneden om aan tafel te ontbijten. Ze mogen bij je aan tafel komen als ze zijn aangekleed. Zelf ben je ontspannen en dat voelen de kinderen.

  • Multitask mama heeft haar eigen hobby

Tot slot… zorg voor je eigen tijd! Deze tips hierboven geven al wat ruimte. Doe wat je leuk vindt en voel je daar niet schuldig over. Daar zijn, wij moeders, heel goed in. Dit moet eigenlijk nog af of moet echt even die bellen… Of je nu gaat breien, wandelen, bakken, schilderen, fietsen, puzzelen of wat dan ook. Doe het voor jezelf! Je laadt ervan op en kan er weer tegenaan.

 

 

 

 

Author: Esmee

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik ben helemaal pro: zelfredzaamheid is bovendien een eigenschap die ze op school ook erg waarderen. Mijn dochters zijn nu 5 en 7, ik ga die takenlijstjes een keer invoeren denk ik đŸ™‚

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *