Pak het niet in als een cadeautje! 4 tips om `NEE’ te zeggen zonder sorry

`Nee, sorry, ik zou het wel willen, maar ik heb dan iets anders.’ `Nee, sorry, als ik tijd zou hebben, dan zou ik het graag doen.’ `Nee, sorry, vind je het vervelend als ik een andere keer afspreek?’ `Nee, sorry, heel graag doe ik mee, maar ik heb al iets gegeven; ik zou nog wel mee kunnen doen, maar dat staat dan zo overdreven.’ Herkennen jullie dit? Dat gebazel om je ergens onderuit te praten, omdat je de druk voelt om het te doen waarvan je ook denkt dat dit van je wordt verwacht… maar zeker niet wilt?! Doe het dan ook niet! Pak het niet in als een cadeautje, maar zeg gewoon; `NEE!’

De uitvinder van `Het inpakken als een cadeautje’

Ik zeg dus niet snel gewoon `nee’, maar vaak met een sorry erachter aan. Nu is het wel zo dat er sinds mijn burnout een stuk bewustwording is gekomen. Ik weet dat het mijn valkuil is om van alles erbij te vertellen als ik nee zeg. Bang dat iemand het dan niet begrijpt en ik onaardig over kom. De term `Het als een cadeautje inpakken’ is zo ontstaan. Het zo leuk mogelijk zeggen van simpelweg `nee’.

Hoe zeg je dan `NEE’?

In trainingen op werk voor goede samenwerking en feedback geven, bij de haptonoom en in de kamer van de praktijkondersteuner van de huisarts hoor je veel over hoe je grenzen aan kan geven. Ik denk dat een ieder daar weleens moeite mee heeft. Ik heb een paar punten die zeker zijn bij gebleven in mijn zware tijd van veel praten tijdens mijn burnout.

 • Blijf bij jezelf! Hoe voel jij het? Wil je dat, ja of nee? Simpel zat, maar oh zo lastig eerlijk te zeggen wat je wilt. Toch is dit de belangrijkste in mijn rijtje. Eerlijkheid duurt het langst. Niet een smoes verzinnen, maar gewoon wat je denkt.
 • Het is jouw gevoel en daar hoef je geen sorry voor te zeggen. Als de ander daar geen respect voor heeft, dan moet je proberen dat gevoel bij diegene te laten. Dat is zijn of haar probleem en niet dat van jou.
 • In maximaal twee zinnen vertellen waarom je nee zegt als je uitleg wilt geven. Gewoon nee volstaat ook, maar zonder cadeautjes inpakken, kun je best vertellen wat je in je hoofd hebt.
 • Wees zeker van jezelf. Het is jouw leven en jouw tijd. Je antwoord komt beter over als je er zelf echt achter staat.

Ik ga gewoon door met oefenen, want als je eenmaal van nature zo bent, is het lastig dit te veranderen. Toch word ik er beter in! Hoe zeg jij `nee’? Heb jij tips?

Author: Esmee

Share This Post On

3 Comments

 1. Vooral de eerste vind ik een goede tip. Wat ik me soms in mijn achterhoofd houd tegenwoordig is de vraah: zou de ander het ook voor mij doen? Nee? Dan wordt de keuze tegenwoordig wat makkelijker. Ik heb je artikel gedeeld via Facebook, Twitter en pinterest

  Post a Reply
  • Dank je, Linda! Klopt helemaal wat je zegt… ik zie mezelf ook weleens echt vanaf een afstand en denk `wat maak je je eigenlijk druk!’De ander kijkt heel onverschillig soms.. was niet de moeite waard ook. Maar probeer bij mezelf te blijven. Jij bent er dus ook bewuster mee bezig, goed van je!

   Post a Reply
 2. Wat een goede tips! Ik pak het ook altijd in alsof ik me moet verantwoorden, wat natuurlijk echt onzin is. Nee is ook een antwoord!

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *