Terhandstellingskosten medicijnen te hoog!

Dit jaar ben ik slecht gestart met een flinke griep. De nachten werden zo beangstigend door de benauwdheid dat ik niet meer gewoon uit kon zieken op mijn eigen houtje. Heel naar, maar gelukkig leven we in een land met een goede gezondheidszorg en medicijnen wanneer je deze nodig hebt. Ik krijg bij de huisartsenpost voor mijn ondertussen ontwikkelde longontsteking een antibiotica en voor de extreme benauwdheid een inhalator bij de apotheek in het ziekenhuis. Ook codeïne om vooral in de nacht wat rust te krijgen bij het hoesten. In de hoop dat ik er snel van opknap, wordt het alleen maar slechter.

Terug bij het gezondheidscentrum geeft de huisarts aan dat de diskus lastiger te gebruiken is voor mensen die geen ervaring hebben met inhalators. Een aerochamber is makkelijker in gebruik. Waarom kunnen ze dat bij de andere apotheek niet verzinnen? Deze haal ik direct bij mijn eigen apotheek. Die middag krijg ik zulke steken in mijn hoofd dat ik me geen raad meer weet. Later lees ik in de bijsluiter dat een van de bijwerkingen enorme hoofdpijn kan zijn. Jee, de bijwerking is bijna even erg als de klacht.

Na telefonisch overleg kan ik weer een andere medicijn voor in de aerochamber ophalen, met grote kans op minder bijwerkingen. Zal ik dan eindelijk rust krijgen? Oh wat fijn, de antibiotica lijkt aan te slaan en de benauwdheid wordt minder door de blijkbaar werkende medicijnen.

Na een paar maanden ben ik weer de oude… nou, wel sneller moe dan voorheen, want een longontsteking hakt er wel in zeg! Maar ik ben oh zo blij weer te kunnen functioneren. Dan komt er op een dag de rekening. Ik ben naar de huisartsenpost in het ziekenhuis geweest en heb best wat medicijnen gekregen. Daarom ga ik er al vanuit dat het een bedrag zal zijn wat ik uit mijn eigen bijdrage zal moeten betalen, maar wat ik dan lees, daar word ik echt boos van!

Natuurlijk kost de zorg geld en er is nu eenmaal een eigen bijdrage, dus ik snap dat daar een rekening tegenover staat. Maar ik schrik van het hoge bedrag! Ik lees in de uitleg dat ik een groot gedeelte voor de uitleg van de apotheek moet betalen. Huh? Oh, ik dacht altijd dat ze gewoon heel professioneel en klantvriendelijk zijn bij de apotheek. Ze zijn verplicht bij elk medicijn uitleg te geven, lees ik later. Daar staat gewoon een standaard bedrag voor wat naast het bedrag van de medicijnen ook moet worden betaald. Maar drie keer dezelfde uitleg over de inhalator wat ik na de eerste keer ook wel begreep? Ook uitleg bij de antibiotica en twee keer dezelfde uitleg bij de codeïne.. Het is ongeveer 13 euro per uitleg. Daar verwacht je een heel opstel van, maar het kan bestaan uit `innemen met voedsel en de kuur afmaken’. Dan gaat de kassa weer open; 13 euro extra verdient. Tjing, tjing!!

Ik word er echt naar van dit allemaal te lezen. Jee, er komen steeds meer kosten bij. Nu snap ik ook de verhalen die ik weleens hoor uit mijn omgeving van chronisch zieken die heel veel medicijnen nodig hebben of mensen met minimale inkomens die gewoon niet meer naar de huisarts durven, omdat ze bang zijn de kosten niet meer te kunnen betalen. Van de medicijnen die ik allemaal heb gehad, moest ik een eigen bijdrage betalen van 49 euro en daarnaast een bedrag van 109 euro voor terhandstelling en begeleidingsgesprek. Dat laatste is dus het overhandigen en de korte uitleg, die ik eigenlijk ook in de bijsluiter kan lezen! Gekkenwerk!!

 

Author: Esmee

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *