Voor alle mantelzorgers… `jullie doen het goed!!’

Het sluipt er langzaam in.. je springt graag bij om te helpen

Het sluipt er langzaam in.. de zorg voor een dierbare; je partner, ouder, vriend of kind. Het begint met bezoekjes aan de dokter of ziekenhuis, omdat diegene ziek is. Je gaat mee om ze te brengen en op te halen, omdat de zieke dit zelf niet kan. Op je werk kun je het nog wel met vakantie uren regelen. De bezoekjes komen steeds frequenter voor en je mag ook bij de gesprekken aanwezig zijn zodat de dokter ook jou kan uitleggen wat de behandeling of het medicijngebruik is. 

Het begeleiden en helpen wordt steeds vanzelfsprekender

Dagelijkse bezigheden van de patiënt kunnen steeds minder worden uitgevoerd. Taken in huis, werk gerelateerd, maar ook een boodschap doen wordt lastiger. Naast je eigen huishouden, neem je ook andere taken op je. Het valt niet zo op hoeveel dit eigenlijk al is, want het zijn door de week heen steeds korte momenten.

De zorgverlof is bij lange na niet voldoende, maar het helpt wel

De zorg die je biedt, is structureel geworden. Je beseft jezelf dat er eigenlijk niet een boodschap, hulp in huis of doktersbezoek kan worden overgeslagen. Er wordt op je gerekend… niet voor een dag, week of maand, maar voor een langere periode. De vakantieuren gaan te snel, dus heb je gelukkig een regeling op je werk kunnen treffen.

Mantelzorger.. 24 uur per dag

Besef je wel dat je op het punt bent gekomen, dat je een mantelzorger bent? Eigenlijk klinkt het heel gek en is de buurvrouw die 24 uur per dag voor haar vader zorgt een mantelzorger, maar zelf doe je het gewoon… gewoon omdat je dat voor een ander doet. Je geliefde, ouder, vriend of kind zou dat ook voor jou doen. Je houdt van hem of haar en daarom lukt het allemaal ook wel. Alles gaat door!

Jij bent een lichtpuntje op de dag

De wereld van de zieke is ondertussen heel klein geworden. Werken bij een baas is onmogelijk geworden, in huis kunnen taken nog maar lastig worden uitgevoerd en door de slechte mobiliteit is hij of zij bijna niet meer sociaal actief. Jij bent een lichtpuntje op de dag om een praatje te maken of gezellig een boodschap te doen om er even uit te zijn. Wat fijn dat je zoveel voor iemand kan betekenen! Besef je dat diegene je heel dankbaar is.. ook al is het soms lastig voor hem of haar duidelijk aan je te maken.

Het is lastig uit te leggen wat je rol als mantelzorger eigenlijk is

In mijn eigen gezin heeft mijn man de chronische ziekte van lyme en dunne vezel neuropathie. Het heeft zijn lichaam al zo aangetast dat er heel veel beperkingen voor hem zijn. Het is lastig uit te leggen wat je rol als mantelzorger eigenlijk is. Het is zoveel kleins, maar ook heel veel groots… het zit ‘m in alles. Als je ook voor iemand zijn steun en toeverlaat bent in het dagelijkse leven, herken je dit allemaal. Ik wil je zeggen dat je het goed doet! Ook al denk je soms, had ik ook nog maar dit gedaan of dat… er zit een maximum aan je kunnen. Weet dat je ook hulp kan zoeken!

Respect voor alle mantelzorgers!

Er is iemand zo blij met je… knap dat je dit naast je eigen werk en huishouden volhoudt. Probeer wel op je eigen lijf te letten. Het is weer bijna nieuwjaar en ik wil dat je dat jaar ook positief blijft. Want positief zijn de meeste mantelzorgers. De maatschappij ziet hierdoor ook niet altijd in hoe zwaar het kan zijn, want we blijven vrolijk. Gelukkig maar! Dit wilde ik je zeggen… ben trots op jullie, op mezelf en mijn gezin!

 

 

 

 

 

 

 

Author: Esmee

Share This Post On

1 Comment

  1. Door mijn ms en cyste in mijn hoofd ben ik afhankelijk van mantelzorgers. Familie, vrienden en kennissen staan voor ons klaar om me te helpen met de zorg van onze ondernemende tweeling van 3 jaar. Maar ook met en bezoek aan artsen in het ziekenhuis door mijn geheugen van een goudvis door de narcose. Ik ben ze allemaal heel erg dankbaar en dat laat ik ze ook regelmatig weten

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *